EMDR
 
 
'Eye Movement Desensitization and Reprocessing', afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die  last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaar, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische interventiemethode.
 
Er bestaan inmiddels meer dan tweeëntwintig wetenschappelijk gecontroleerde onderzoeken over de werkelijke effectiviteit van EMDR. Dit aantoonbare feit maakt van EMDR de tot op heden meest geëvalueerde behandeling op het gebied van traumaverwerking. De Vrije Universiteit te Amsterdam heeft eveneens een recent grootschalig onderzoek (inclusief moderne hersenscans) gestart met over deze revolutionaire therapiebenadering. De uiterst krachtige en snelle werking van deze therapievorm heeft dan ook al snel geleid tot de treffende bijnaam "powertherapy". 
 
EMDR is een van de meest geavanceerde interventies als het om het proces van traumaverwerking (PTSD/PTSS) gaat. Met behulp van een nauwkeurig protocol en de 'afleidende stimulus' van de therapeut wordt een versnelde procesverwerking in de hersenen op gang gebracht. Soms zijn slecht enkele sessies nodig, zonder vooraf eerst lang te moeten praten om 'wat dan ook' te willen ontrafelen. Al onze EMDR behandelingen en vaardigheden werden geschoold en erkend door het Bijscholingsinstituut voor Therapeuten (BivT).